9 tips til den nybakte valpeeieren


1. Bli kjent med valpen

Først og fremst: Ta deg fri fra jobb de neste fire ukene. Helst lenger! Har du ikke mulighet for dette bruk Valpebarnehage eller dagpass hjemme hos deg selv! Ikke «bare» av hensyn til valpens velferd, men for resten av familiens livskvalitet. Denne første tiden legger du grunnlaget for å få en trygg og glad hund.

Ingen valper er like. Observer og eksperimenter. Er den nysgjerrig? Leken? Kjælen? Hvor liker den å bli klødd? Blir den fort redd? Hvordan reagerer den på høye lyder?  La hunden bli kjent med deg og familien. Ikke tving den til å hilse på de som bor i huset men la den selv oppsøke og komme bort til deg/dere. La hunden gå rundt i huset og lukte og bli kjent. Ikke fokuser på tissing inne den første dagen, det viktigste er å la hunden bli kjent med både huset sitt og den nye familien sin. 

Du har en veldig slitsom, intens, men umåtelig artig tid foran deg. Bruker du tiden riktig og fokuserer på de viktigste tingene de første månedene som sosialisering, miljøtrening og hjemme alene trening, vil du få mange kjekke år foran deg sammen med din nye bestevenn!


2. Bur som sovested

NB!  Ikke bur hunden inne når du går ifra den

Trygghet er et nøkkelord når det gjelder å introdusere valpen til verden. Alle trenger å vite at det finnes vesener de kan stole fullt og helt på, noen de kan søke ly hos. Men også steder som er helt trygge.

Her stiller bur i en særklasse. Det kan flyttes og det kan lukkes. Legger man et teppe over, så det dekker tak og tre vegger, så blir det en liten hule.

Kjempevikitg å  trene på å sove i bur om natten så hunden blir vant med dette. Dette er bra for hunden og gjør hundeholdet så mye enklere når den skal på overnatting til andre. Da har den sin trygge seng/soveplass" med seg. 

Ett bur skal være mer som et sted der hunden kan beskytte seg fra omverdenen enn omvendt.

TIPS!  Si noen oppmuntrende ord eller lokk valpen ut med en leke eller godbit hvis du vil ha den ut av buret, og ha døren ALLTID åpen i begynnelsen!

Husk at først må valpen/hunden lære at buret er et bra sted å være. Deretter kan den lære at det er greit at døra lukkes.

Noen hunder takler tilsynelatende fint å bli stengt inne uten trening, men vi skal ikke glemme at selv om hunden ligger pent, så er det ikke sikkert den trives. Jeg anbefaler aldri lukket bur i lengre perioder, verken for valper eller voksne hunder. 

Så ikke gjør valpen/hunden den bjørnetjenesten ved å lære den til å sove i sengen din eller gå løst på soverommet. Når du først skal reise ifra den vil den da savne matmor/fars seng og gjøre overnattingen til en vanskelige opplevelse enn den hadde trengt å være om hunden hadde hatt med seg sitt eget "sove-hus"

Og HUSK, det er aldri for sent å lære hunden til å sove i bur!

3. Sov med valpen de første nettene

Uansett hvor du planlegger at hunden skal sove på natta, så vil jeg absolutt råde at noen sover sammen med den de første nettene, mens alt fremdeles er ukjent og litt skummelt.

Hvis du av en eller annen grunn ikke vil at hunden skal sove i soverommet, men i stua, legg en madrass på gulvet og sett det åpne buret ved siden av madrassen og sov i stua men valpen til den er trygg med den nye soveplassen sin. 

4. Vis at du er interessant og morsom!

Det aller første vi vil lære valpene våre om oss selv, er som nevnt at vi bare er greie og harmløse. En trygg base en ukjent verden. En venn de kan stole på i tykt og tynt.

Det neste vi vil at valpene skal lære om oss, er at vi er interessante og morsomme!                                                        Dette kan kanskje virke fjollete og meningsløst på noen, men effekten er uvurderlig.                                                        For ved å gjøre dette formidler vi at våre forslag og påfunn er verdt å rette oppmerksomheten mot - noe som vil legge grunnlaget for all annen trening. Dessuten viser vi på denne måten at det er smart å holde seg i nærheten av oss. Vi er jo selve kilden til all moroa!  Hvordan få dette til? Ved å leke og å belønne ønsket adferd med godbiter.

Du trenger ikke investere i mange dyre hundeleker, men finn det du har av gamle t-skjorter, slitte fotballer og kosedyr på loftet. Lag liv i dem. Kom med rare lyder og fakter. Legg fra deg stive fasader og selvhøytidelighet. Bruk deg selv - vis at du er interessant og morsom!

Men husk to ting:

1: Straks valpen har fått tak i en ting, ikke løp etter valpen!  Dette fordi: da ender vi opp med en valp som stikker av, og lenger og lenger bort, med alt den får tak i. Vi vil venne valpen til å oppsøke oss. Ikke omvendt.

2: Vil du ha leken som valpen har fått tak i, bytt den alltid med en annen leke eller en godbit. Vi vil ikke starte noen konflikt med valpen. Dette skal være gøy!

5. Jobb med å få valpen stueren

De fleste valper blir stuerene imponerende raskt hvis vi følger noen enkle huskeregler.

Valpen må nesten alltid tisse etter den har:

  1. Sovet 
  2. Spist eller drukket
  3. Lekt           

Tar du med valpen ut etter den har gjort noe av dette, vil den straks venne seg til å gjøre det ute.

Og husk at det som regel tar litt lenger tid for dem å bæsje enn å tisse. Mange valper (hunder!) trenger «bæsjero». Så har du en valp som begynner å bli flink til å tisse ute, men bæsjer inne, så er dette sannsynligvis årsaken.              Løsning: Vær ute lengre, og ikke gjør noe som får valpen gira mens dere er ute. Har du hage, så ta en runde rundt kvartalet. De fleste liker å tisse i hagen, men vil lenger bort for å bæsje - renslige som de er.

Hvis valpen allikevel skulle sette seg ned for å gjøre fra seg på stuegulvet, så bare løft den rolig og gå ut uten å si noe som helst!

Sier du et litt hardt «nei» eller lignende, risikerer du at valpen blir redd og lærer at «å tisse mens du ser på» er feil. Hunder skjønner ikke ord men reagerer på kroppsspråk og tonefall. Sinte ord og lyder er derfor helt unødvendige. Belønn istedet hver gang valpen tisser ute med et lystig "bra" . Uhell inne vil skje mange ganger. Noen valper blir tørre fort mens andre tar lenger tid. Alt er normalt! En trøst er at ALLE hunder blir tørre uansett en dag. 

Så budskapet er: Ros og belønn hver gang valpen  tisser/bæsjer ute og ikke kjeft på den når den har hatt et uhell inne, det gjør kun valpen usikker og redd.

6. Ignorer og avled biting

Valper biter på alt og alle den treffer. Dette er også helt normal atferd som kommer av at den undersøker omgivelsene sine, og fordi det klør i tennene.

Du har ikke en hund i hus, men en liten piraja, og det vil den fortsette å være et par måneder til. Men tar man noen grep med det samme, så vil det ikke bli noe problem.

Biting på ting:

Ta bort alt som står på bakkenivå som valpen ikke skal putte i munnen. Har det plass i munnen, så vil det puttes i munnen. Så derfor: Ha mange forskjellige hundeleker alltid fremme der hunden oppholder seg. 

Ikke bare de åpenbare, skadelige tingene, som ledninger og giftige stueplanter. Men sko og andre ting som man vanligvis har slengende rundt på gulvet. Hvis valpen opplever at det er gøy å tygge på sko én gang, øker sjansen for at den vil gjøre det samme neste gang den ser et par sko.

Får den allikevel tak i noe den ikke skal tygge på, som en av tøflene dine, bare bytt den med noe annet den den får lov å tygge på. Ha gode tyggebein og hundeleker på lur og bruk disse som bytteleker når valper tar ting den ikke får bite på. 

Biting på mennesker:

Når det gjelder biting på mennesker kommer man over mange forskjellige tiltak. Også blant profesjonelle hundetrenere.

F.eks. er det noen som mener at man skal hyle et «au» når den biter for hardt. Tanken er at valpen skal lære seg å kontrollere bittet sitt: Vite når den tar for hardt i. Tanken er god, men ofte ender det med at hunden synes det er gøy når vi sier «au». Den blir altså belønnet for å gjøre det, og vil selvsagt gjøre det mer. Og sier vi «au» for hardt, så vil den bli redd. Og det vil vi ikke!

Er det hendene dine som er offer, ta dem bort fra valpens rekkevidde umiddelbart, snu deg rundt, reis deg opp. Gir den seg fremdeles ikke, gå inn i et annet rom og gi den noe annet å bite i. Gjør du dette konsekvent fra dag én, vil ikke biting være et problem. 

Altså:

1: Ignorer, ignorer, ignorer

2: Gi et alternativt tyggeobjekt

Av alternativer må jeg nevne tyggepinner. Tørket, tvinnet oksehud. Disse finnes i mange størrelser og fasonger, mens de tynne, små pinnene er helt perfekte til små valper. Aldri la valpen typpe på slike bein uten tilsyn da den kan få av biter som kan settes i halsen 

Et godt alternativ til tyggepinner er Kong leke med vomfyll inni som en legger i fryseren. Denne er superpopulær både for valper og voksne hunder. Da må hunden jobbe for å få ut innholdet, samt at den kalde leken lindrer kløe i tennene hos valpen.

7. Venn valpen til å gå i bånd

Det er lurt å venne valpen til å gå i bånd så fort som mulig. For veldig straks skal vi ut og treffe folk, fe og biltrafikk. (miljøtrening) Da er det en forutsetning at den har vent seg til å være i bånd.

Vil den ikke gå framover, men bare er opptatt av å bite i båndet, prøv å få oppmerksomhet med noen oppmuntrende ord, gjør deg selv interessant med noen rare lyder eller lokk valpen framover med noen godbiter. Det tar ikke lange tiden før den skjønner at det er morsommere å gå tur enn å bite i bånd. Bruk SELE ikke halsbånd! 

8. Kom dere ut blant folk og andre hunder!

Fra valpen er ca. 3 uker til den er ca. 12 - 14 uker er den inne i det som kalles sosialiseringsperioden.  

Det holder ikke at den har lekt med kullsøsknene sine og vært med oppdretter fram til nå. Dette må opprettholdes, og den må få  møte mange forskjellige mennesker og hunder. Også andre arter, som katter og hester, hvis den må forholde seg til dem senere.

Dette er også den perioden der valpen må utsettes for ting og situasjoner som kan oppleves som skummelt senere. Som klosaks, støvsugere, kjøre bil/tog, gå i bråkete miljø ++++. Dette kalles miljøtrening.

Det er lurt å tilbringe de første dagene hjemme for å knytte bånd, men viktig å komme seg fort ut forbi dørene og i gang med miljøtreningen og sosialiseringen.

Les mer om miljøtrening og sosialisering HER  

9. Tren på hjemme alene 

Start sakte!
Dette gjør du svært sakte, tenk sekunder i starten. Start med 1 sekund: gjør rutinen din, gå ut døren, lås døren, vent 1 sekund, lås opp døren igjen, gå rolig inn og kle av deg. Etterpå går du inn og gjør noe annet til hunden slapper helt av. Bygg deg opp til å stå 10, 20 og 30 sekunder utenfor døren.                                                                                                Øk sakte med omtrent 30 sekunder av gangen opp til fem minutter, deretter kan du øke med omtrent to minutter av gangen. Har dere først kommet opp i 25-30 minutter, kan du øke med 5-10 minutter for hver økt. Husk å variere lengden på tiden du er borte slik at det ikke alltid kun blir lengre og lenge for hunden å være alene.

Fortsett i samme ånd, øk fra 45 min - 1 time - 1,5 osv. Når du har kommet så langt at hunden kan være alene i flere timer kan det være lurt med litt aktivisering.

Man skal alltid hilse på hunden når man kommer hjem. Dette roer hunden og senker stressnivået. Sett deg ned på huk, stryk den og snakk rolig. Forskning har vist at hunder som både får fysisk og vokal kontakt fra mennesket sitt ved hjemkomst er roligere enn de som ikke får det. Dette kan du lese mer om på perjensen.se

HER finner du litt mer utfyllende informasjon om hjemme alene trening


........ellers 

....er det viktigste vi vil lære valpen, er at den har havnet hos verdens beste familie. Mennesker som bare vil den vel. En trygg base. Dette er første steg på veien til en lykkelig og lærevillig hund.

Vær grei - og bare grei!

Og husk at vi kan framstå som truende uten å mene det. Opptre rolig og behersket, ingen skremmende bevegelser, skriking eller hoing, kjefting eller smelling.

Ja, selvsagt må valpene venne seg til vår måte å være på - men aller først må de lære seg at vi bare er snille og ikke vil dem noe vondt. Selv hvis vi skulle komme til å tråkke på en labb senere.

La hunden din få vite hvor glad du er han eller henne.
Det er noe av det viktigste for forholdet dere imellom. Å vise kjærtegn og omsorg skal aldri være sist på prioriteringslisten.  Rolig stryking, lek, ord...  og kvalitetstid med deg.


Visste du at i naturlige omgivelser forlater ikke valpene moren sin før de er over 1 år? Og at de aldri er alene før de er ca. 5 md? 

Valpen din har nettopp forlatt moren og søsknene sine og nå er det opp til deg å fortsette oppdragelsen der de andre firbeinte slapp.