Unghunden og hormoner

Det er så lett å si at "hunden din er gal" Eller "hunden sin er uoppdragen"
Men den er jo ikke det. Den er bare overhormonell valp med litt for voksen kropp!

Når hunden er valp, er det noe alle ser og har en viss forståelse for.
Valper er ikke trent, de biter, de tisser inne og kan ingen ting enda. Men så er de så fryktelig søte. Man klarer liksom ikke annet enn å tilgi de søte små. Man skal forme den lille kroppen, og man har store mål og ideer hvordan hunden skal bli!

Lite vet vi om alle prøvelsene vi får underveis!

Men så vokser en valp i forrykende fart. De er fortsatt baby i hodet. Men kroppen vokser i fra dem. Og det er så lett å glemme at hodet er ikke like voksen som den ser ut.

Valpen elsker å lære, utforske, leke og sove. Men når man føler at man får en viss kontroll, så skjer det noe. Valpen er søt og god den ene dagen, men neste morgen har den forvandlet seg til et lite "monster".

En hannhund har fra 6-10 mnd, ca 5-7 ganger for mye testosteroner i kroppen. Noe som er MYE!
I den perioden er det umulig å konsentrere seg. Noen bjeffer, noen tygger på ting, noen hopper og spretter. For de elsker alt som er fart og spenning og så og si null selvkontroll! Store og tunge hunder har også voksesmerter. Noe som kan utarte seg i endret atferd.

Hormonene vil gradvis lande på normalt nivå, 1,5-2 års alder. I mellomtiden er de gale ene perioden og gradvis roer de seg. Men så kommer nye perioder med mye rart i mellom. De er ustabile. Det er liksom fra snill og god til fyrverkeri, på 1,2,3.

Ei tispe vil få sin første løpetid, alt fra 5-6 mnd til 12 mnd. Og da kan også de endre atferd. Noen blir sure og grinete. Andre bare roligere. Eller veldig trøtte og nesten litt deppa. Noen slutter å spise, andre spiser mer.

Ikke alle hunder viser endring så tydelig. Rase og individ forskjeller. Andre er "verstinger"

Det er nå man skal finne all selvkontroll inni seg selv. Ha en viss forståelse for hunden og tenkte sakte.


VÆR TÅLMODIG!

Man skal være tålmodig. Bruke mye tid på å roe ned hunden. For stress øker, da testosteron også er et stress hormon.
Når hunden stresser er den jo ikke mottagelig for læring.

Så bruk mye tid på mental stimulering. Tren i rolige områder hvor hunden klarer å fokusere. Ikke krev for mye av den. Ikke repeter for mye, og tren heller korte korte økter, med pauser i mellom.

En unghund elsker å leke, fart og spenning. Og kjeder seg lett.

Det er en fordel å ha lekevenner på sin alder. Men at de leker fint sammen. Du skal heller ikke undervurdere turer med andre hunder i band. Lek innimellom for å lære seg å bli en høflig hund. Men ikke bare leke, men også være rolige sammen. Men ikke lek daglig, da blir det stress. Men fint innimellom for å "tømme" hunden litt for overflødig energi, og bruker de neste dagene på å trene hunden. Da litt og litt. 

En unghund må hjelpes til å roes ned. De trenger fortsatt mye søvn enn det ser ut til.. En trøtt hund blir stresset, masete, bjeffete eller jokker. Da er det greit å hjelpe hunden til  å slappe av. Det som ikke er for mye for oss, kan likevel være overveldende for en unghund. 

Mestring og selvtillit er viktig! Fortsett hele unghundperioden med miljøtreningen. Ta hunden med rundt forbi. La den kjøre buss, tog, trikk, gå i by, på landet. Venn den til biler og folk og ikke minst andre hunder (trygge hunder) . Hvis hunden ikke får oppleve mestring, gjør det dem redd og usikker og kan utløse fryktaggresjon.

 Vær tålmodig, ikke gi opp for husk: alle hunder blir voksne til slutt!