Løpetid

Her er litt informasjon om når tispevalpen din kommer i løpetid:


Når får hunden sin første løpetid?
Den første løpetiden kommer når tispen blir kjønnsmoden, vanligvis mellom 6 - 15 måneders alder avhengig av rase. De minste rasene er gjerne først ute, mens de aller største rasene kan være opp mot 2 år før den første løpetiden kommer.

Hvor ofte har hunden løpetid?
De fleste tisper har løpetid 2 ganger i året (hver 6. - 8. måned), men 1 - 3 ganger per år regnes som normalt.

Hvor lenge varer løpetiden?
Totalt varer en normal løpetid ca. 3 uker.

Hvordan merker jeg at tispen har løpetid?
Det første eier observerer er som regel blødning fra vulva. Noen tisper slikker seg mye slik at eier nesten ikke ser blod. Under løpetiden gjennomgår tispen hormonelle påvirkninger som kan påvirke matlyst, allmenntilstand og aktivitetsnivå. Det er vanlig at hun virker daffere og er mer kontaktsøkende. Hannhunder vil bli veldig interesserte. Etter hvert vil tispen stille seg opp når hun er i kontakt med hannhunder og flytte halen til siden.

Er blødningen fra vulva det samme som menstruasjon hos menneske?
Nei. Menstruasjon hos menneske skyldes at livmoren gjør seg klar for å ta imot et befruktet egg. Dersom det ikke skjer noen befruktning støter livmoren ut det ubefruktede egget sammen med livmorslimhinnen og blod. Menstruasjon hos menneske sees ca. 2 uker etter eggløsningen, mens hos hund observeres blødning før eggløsningen. Blodet som sees hos tisper kommer fra skjeden, ikke fra livmoren.

Når kan tispen bli drektig?
De fleste tisper er mest fruktbare dag 11 - 15, men man bør holde tispen unna hannhunder helt til hund slutter å vise interesse.

Hvilke hensyn bør jeg ta når hunden har løpetid?
- Aktivitet: tispen kan være med på vanlige turer, men det er ikke anbefalt å drive med ekstremt hard trening som jakt, hundekjøring, etc.
- Hold hunden i bånd. Tispen må holdes i bånd slik at hun ikke stikker av for å parre seg. Under løpetid kan tisper som vanligvis alltid holder sg rundt eier også stikke av 

Hva gjør jeg dersom tispen ved et uhell har parret seg?
Det finnes preparater som gir abort hos hund. Det er vanlig å vente minst 5 dager etter at hunden har parret seg før man behandler. Da har eggene festet seg i livmorveggen. Behandler man tidligere er det en liten sjanse for at hunden ikke aborterer. Dersom man ikke vet om hunden har parret seg kan man vente til ca. dag 28 og drektighetsundersøke. Behandlingen kan medføre ubehag og kvalme for tispen, forlenget løpetid, kortere intervall til neste løpetid og økt risiko for livmorbetennelse 


Artikkel hentet fra Hundehelse

Visste du at...
det finnes en myte som sier at tispen har godt av å få et kull med valper, spesielt om hun er litt stresset og utagerende. Dette stemmer ikke. Tispen blir ikke roligere og man skal aldri avle på en hund som ikke har gode egenskaper fra før.