Misfarging - Tårestriper

Mange vakre hunder skjemmes av stygge rødbrune striper under øynene og misfarging av pelsen i ansiktet. Ikke alle er klar over hva det er, eller hva de kan gjøre med det og ender opp med å gjøre vondt verre når de forsøker å bli kvitt det.


Misfarget pels sees svært ofte under potene, rundt munnen, i øyekroken og rundt vulva. Det er lettest å oppdage på hunder med lys pels der pelsen får en rustrød/rødbrun farge og i hudfoldene hos korthårete hunder med flat snute. Felles for disse områdene er at de ofte er utsatt for fuktighet. 

 Det er særlig hos hvite og lyse hunder man kan se det tydelig, men også mørkere hunder kan ha det, - man ser det bare ikke så godt. Enkelte raser er mer utsatt enn andre. Særdeles vanlig er det hos Bichon-rasene, Maltesere, Tibetansk Spaniel, Lhasa Apso og Shih Tzu. Av glatthårete raser er ofte Bulldogger, Boxere og Chihuahua plaget.


 Hva kommer det av?

Hos enkelte hunder  har tårer, spytt og urin et høyt nivå av porfyrin i seg. Dette er avfallstoff fra røde blodlegemer som hovedsaklig skilles ut gjennom avføring, men hos firbente også til en viss grad gjennom tårevæske, spytt og urin. Porfyrin inneholder jern som reagerer med dagslys og avgir rødfarge om det ikke blir fjernet.

Ved rennende øyne oppstår det også et fuktig miljø som gir grobunn for sopp. Sopp misfarger pelsen til en brunlig farge og lukter surt. Sammen med porfyrinene gir dette en rødbrun misfarging.

Må man eller kan man gjøre noe med det?

Den misfargede pelsen i seg selv er ikke farlig, kun kosmetisk. Dersom hunden ikke viser noe tegn til ubehag er det ikke nødvendig å behandle. Imidlertid er det ofte en grunn til at hunden slikker seg under potene. En av de vanligste årsakene er soppinfeksjon (malassezia) pga. fuktighet. Dette kan klø og gi ubehag for hunden. Hvis hunden slikker vil det forverre situasjonen og kan føre til stygge hudinfeksjoner. Dersom du ser at hunden ofte slikker og biter under potene, trenger den behandling. Ofte holder det med soppdrepende og evt antibakteriell sjampo som fås kjøpt hos veterinær. Hos hunder med underliggende hudproblem som allergi eller atopi er det svært vanlig at pelsen under potene er kraftig misfarget.

Når det gjelder hunder med røde striper under øynene vil det i en del tilfeller hjelpe å bytte fôr over til en allergidiett. Man kan også bruke sopp- og bakteriedrepende våtservietter for å tørke bort den overflødige tårevæsken. Antibiotika vil hjelpe, men svært kortvarig. Misfargingen kommer som regel tilbake kort tid etter at behandlingen avsluttes. Se opp for kosttilskudd som selges på nettet for å fjerne røde striper under øynene. En del av disse inneholder antibiotika og bør ikke brukes uten samråd med veterinær først.