Mosjon og trening av valp


Mosjon

Vi bruker noen tommelfingerregler for å ha noe å gå etter. De er ikke annet enn veiledende.
Fysisk mosjon (tur osv):
Valp inntil 3 mnd: Ingen. Bare utforskning.
3 mnd: ca. 10-15 minutter maks.
4 mnd: ca. 15-20 minutter maks.
5 mnd: ca. 20-25 minutter maks.
Osv. med 5 minutter mer pr. mnd. til hunden er voksen, eller du har kommet opp i den tiden du synes er OK for deg og hunden.
Voksne hunder som ikke direkte skal ha KONDISJON på grunn av jakt, trekk, eller annet krevende arbeid, trenger ikke mer enn ½-1 times mosjon pr. dag.
Har du en hund som i en bestemt sesong må ha mer kondisjon, så husk at INGEN kan opprettholde en slik kondisjon hele året - se på idrettsfolk, de trener seg opp, og ned igjen, og opp til neste topp. Kroppen kan ikke holde seg på topp over lengre tid. Det samme gjelder for hunder.

Mosjon med valper skal absolutt ikke være:

  • Jogging
  • Sykling
  • Skiløping
  • og lignende 

Trening

Den beste fysiske treningen for en valp og unghund er for det første fri bevegelse, hvor valpen bruker kroppen i varierte bevegelser i alle retninger, helt av seg selv, for det andre korte økter med å gå i band, og da gå i skritt, ikke trave eller galoppere. Skritt er det som bygger opp muskulaturen i valpens kropp, og gjør at han kan være aktiv uten å skade seg.
Både fri bevegelse og skrittgang er nødvendig for valpens fysiske utvikling.


Mellom hver gang du gjør noe med valpen og unghunden bør det gå flere timer. Holder du på med noe hele tiden, så lærer du hunden å bli urolig og stresset. Den vil til slutt ikke greie å slappe av.
Både trening og mosjon og lek bør være rolig. Opphissende leer med høy hastighet, som ballkasting, fotballsparking, herjing og leking er bare stressende, og du vil fort få forskjellige typer atferdsproblemer, pluss en hund som blir nesten hysterisk ved synet av en ball eller pinne.
Høy fart er unaturlig for hundedyr, og holdes naturlig på et minimum. De tilbringer mye tid i ro og begrenser løping til så lite som mulig. Det vil dere kunne se i en flokk, når noen begynner å løpe rundt. En av de andre vil gå inn og stoppe det.
Se på hvordan hunder gjør dette naturlig, så kanskje dere forstår hvor lite glad hunden er i fart og rushing.
Argumentet at hunden liker det, holder ikke. Se nøyere på en hund som må løpe etter en ball i langer tider: han ser ikke glad ut, han er hysterisk - av stress. Når noe kastes eller sparkes, så går hunden på autopilot - jaktknappen går automatisk på, og den løper, uten egentlig å ville det. Instinktet sier den skal løpe etter bevegelige ting, og det gjør den. Det har ingenting med glede å gjøre.


 Stress


Stress har blitt en folkesykdom, men det er ikke mindre blitt en hundesykdom.
VI vet at for mennesker betyr store krav, mas i dagliglivet, negative omgivelser, høye støynivåer, og mye annet - at de blir stresset. De blir hyperaktive, de blir syke. Immunforsvaret blir borte, vi får infeksjoner, allergier, hudproblemer, nerveproblemer, blir irritable og sinte og fortere i forsvar. Vi får magesykdommer, migrener, og mye annet. Og vi takler ikke dagliglivets problemer så bra lengre.
Hunders fysiologi er lik vår. Ser du likheten? Hundene får nøyaktig de samme symptomene (og noen flere) og de samme helseproblemene, de samme atferdsproblemene. Og de samme problemene med å takle hverdagen.
Valper blir stresset av mas og for store krav, men også av å være sultne, tørste, for varme, eller kalde, å være ensomme, å ha for liten nærhet og kontakt. De blir stresset av våre aggresjoner.
Senere i livet kan de bli stresset av mye annet også, men det er viktig at vi gir valpen trygghet, de grunnleggende behovene de har må dekkes, vi må være valpens foreldre på en slik måte at valpen føler seg trygg og glad sammen med oss.
Unngå å stresse valpen og unghunden med mas, krav, for mye av dine emne ambisjoner, for store fysiske og psykiske utfordringer - de er unger enda, de må få vokse opp og lære å mestre alle hverdagens krav til dem. Det er utrolig mye på kort tid!
Vi blir syke av stress. Det blir hunder også. Det er så utrolig unødvendig. Mennesker som er sure og grinete og sinte på grunn av stress må vi tolerere. Hunder som blir sure og sinte av stress vi påfører dem, blir faktisk avlivet.


Teksten er hentet fra den anerkjente hundetreneren Trid Rugaas