Ressursforsvar

Noen opplever at hunden knurrer eller glefser til om man nærmer seg maten dens, prøver å ta fra den en leke eller andre ting hunden anser som sitt.

Dette oppleves som et stort problem for mange hundeeiere og kan også være skummelt og i verste fall ende med et bitt. Det beste man kan gjøre, er å forebygge at hunden utvikler et ressursforsvar, men da må man først være klar over hvorfor dette oppstår. Det hele er egentlig så enkelt som at hunden er et rovdyr, og det ligger i instinktet dens å beskytte byttet sitt. Om hunden føler noen prøver å ta fra den noe den anser som sitt, vil den reagere med å forsvare det. Om noen hadde prøvd å stjele telefonen din, ville du også mest sannsynlig reagert med å bli sint og forsøkt å hindre det.

 Noen valper lærer at de må slåss for maten sin allerede hos oppdretter, om alle blir foret av samme skål der. Da er det de største og sterkeste som sluker i seg først og mest, og det er kamp om plassen rundt matskåla. En god idé er derfor å høre allerede med oppdretter hvordan de løser matsituasjonen.

Uhøflig og unaturlig

Om en hund har utviklet et ressursforsvar og vokter tingene sine, enten det er mat, bein, leker, gjenstander eller plassen sin, har den mest sannsynlig opplevd å bli frarøvet dette før, og forsvarer det i frykt for å miste det. Det er lett å glemme at en hund er en hund, og ikke tenke på hvordan hundespråket fungerer. Man vil for eksempel sjelden se en voksen hund gå og ta et kjøttbein ut av munnen på en annen hund. Dette er veldig unaturlig og uhøflig adferd. Om en hund har et bein, en leke eller en annen ressurs, er det den hunden sitt, og det vet andre hunder og vil ikke ta det. Det handler om hundehøflighet.

Om en hund ligger i en døråpning og en annen hund ikke kommer forbi, vil man ofte se at den andre hunden setter seg og venter til hunden som sperrer, flytter seg. De trenger seg ikke inn på andres personlige rom. Vi forventer derimot at vi skal kunne ta fra hunden det vi vil når vi måtte ønske og at vi kan dytte den ned fra sofaen når det passer oss.

Byttehandel!

Å forebygge ressursforsvar er egentlig så enkelt som aldri å ta fra hunden noe. I praksis er imidlertid dette lite gjennomførbart, da valper gjerne stikker av gårde med sko og klær de ikke for lov å ha, stjeler mat fra kjøkkenet og kanskje tar ting i munnen som er farlige for dem.

Da kommer BYTTEHANDELEN inn i bildet!

Dette kan man gjøre ved at man f.eks gir hunden ett par sokker, eller andre ting av ganske lav verdi(start ALLTID treningen med ting som hunden ikke ser på som dødskult, yndlingsleka drøyer du med...). Også må du ha tilgjengelig belønning som hunden syns er dødskul! Snacks, kjøtt, eller noe veeeldig godt noe. Poenget er at byttehandelen skal være gunstig for hunden! Hvis ikke er treninga meningløs. Det man da kan gjøre, er å f.eks da kaste denne superdigge belønningen litt bortover gulvet, både for å gjøre den interessant, og for at hunden skal tre ut av sitt personlige rom. Bytter vi der og da, kan det hende at hunden fortsatt føler at vi tar fra den noe(for normale hunder bryr de seg ikke alltid om dette,men hunder med sterkt forsvar vil det). Bruk gjerne noe som hunden må bruke litt tid på å knaske på og være opptatt av. og når hunden da er opptatt lenger vekk, kan man ta gjenstanden og fjerne den. For hunder er dette okei, fordi hunden nå forlot ressursen sin.

Ha lekene alltid fremme!

Man kan også la hunder ha tilgang til 24/7 på f.eks lekene sine, og at det er mange leker å ta av så den ikke føler det er syyykt stort hver gang en leke dukker opp så den må passe på den. Inkluder også hundene litt mer i matsituasjoner. En hund som har strenge matrestriksjoner, aldri får noe spesielt godt av bein, variert mat, en liten bit av matmors nistemat på tur i skogen o.l. vil få et mer anspent forhold til mat. Inkluder hunden, det vil ikke dermed si du får en tiggete hund sålenge du gir den mat før den begynner å tigge, og overser hvis den evt tigger, så har du gitt hunden mulighet til å bli inkludert. Gi den f.eks ett ben rett før dere setter dere til å spise, før den begynner å sikle over deres mat. i en hunde/ulveflokk spiser man sammen, og de yngste spiser alltid først.

Konklusjon:

Det er helt normalt at en hund forsvarer ressusrene sine, da det er genetisk betinget, noen har dette mer enn andre. Så husk å alltid BYTT med valpen/hunden når du ikke vil den skal ha det den tygger på !