Seperasjonsangst KAN kureres!

Har du en hund som piper, bjeffer og klorer i stykker dører og karmer når den må være alene? Separasjonsangst er en av de mest vanlige adferdsproblemene hos hunder, og enda så vanskelig det er for deg - det er vondere for hunden.

Separasjonsangst debuterer ofte i forbindelse med endringer i miljøet for eksempel ved flytting til nytt hus, jobbstart etter sykdom/ferie, endrede arbeidstider, kennelopphold eller endringer i familiesammensetning. Eldre hunder har lettere for å utvikle separasjonsangst pga aldersforandringer i hjernen.

Å gå i fra en hund som stresser, piper og er redd, er ikke særlig gøy og ikke bra for hunden. Noen hunder begynner allerede å stresse så fort de merker at eier har tenkt seg en tur ut. Hunder oppfatter tegn på hva som skal skje tidlig, og noen starter kanskje når vekkerklokken ringer om morgenen fordi du harfaste rutiner på morgenstellet og hunden vet at du snart skal dra. Det er en dårlig start på dagen for dere begge. Ikke er det særlig ok å komme hjem igjen, eller til en skjelven og stresset hund som kanskje har gjort fra seg rundt om i huset, spist på møbler og revet i filler sofaputene.

VANLIG PROBLEM

Det er anslått at opp mot 15 prosent av alle hunder lider av separasjonsproblemer. Separasjonsangst er rett og slett frykt for å være alene, og at hunden er ekstremt knyttet til familien sin. Dette kalles også hypertilknytning. En hund med hypertilknytning fotfølger ofte ett eller flere av familiemedlemmene når de er hjemme. Den går kanskje konstant i beina på eier, til og med inn på do. Den er ekstremt kontaktsøkende, og ønsker fysisk kontakt med eieren sin hele tiden.

STRESS

Separasjonsangst utløses som oftest av stress.Stresset kan komme av mange ulike årsaker,det kan være både hormonelt og at hundener veldig usikker. Det hevdes også at separasjonsangst er arvelig, ettersom problemet ses oftere hos noen raser enn andre. Disserasene er blant annet grosser münsterländer, gordon setter og boxer. Hunder som er disponert for å utvikle separasjonsangst,kan gjøre det med en gang og den kan ha separasjonsangst helt fra du overtar den som valp. Andre hunder utvikler dette som følge av hendelser i miljøet.

STERKE SYMPTOMER

Hunder med separasjonsangst, viser kraftige angstsymptomer når de er alene eller ikke får kontakt med eier. De prøver gjerne å få kontakt med intens piping, høy bjeffing eller uling. De skader ofte dører, dørkarmer og vinduer i forsøk på å rømme, og det er vanlig at de tygger på gjenstander med eierens lukt, slik som sko, klær eller hårbørste.Disse minner hunden om eieren, og gjør hundene enda mer engstelige. De kan også gjøre fra seg inne når de er alene, selv om de akkurat har vært ute som følge av angsten. Andre vanlige symptomer er uro, pesing, sikling, oppkast eller skjelving. Disse symptomene forekommer gjerne når hunden er alene. En hund med separasjonsangst vil også vise overdreven glede og hilsning når du kommer hjem igjen.


Behandling av separasjonsangst = ALENE TRENING!

Det finnes dessverre bare en kur, og det er alenetrening.  Gradvis tilvenning til det å være alene - på hundens premisser.

Er du usikker på om hunden er engstelig eller rett og slett kjeder seg, kan det være fint å skaffe seg et overvåkingskamera. Typiske tegn på stress og angst er vandring, pesing, piping, bjeffing, og i verste fall full panikk. Ser du derimot at hunden rolig legger seg etter at du har gått - men etter et stund startet å lete etter mat eller river opp ting som ligger tilgjengelig kan du forsøke mer aktivisering når hunden er alene for å se om det hjelper. En frossen kong (kraftig gummileke) med fyll er et ypperlig tidsfordriv. En mentalt sliten og fornøyd hund vil også være roligere når den er alene.

Trykk HER for gode tips


Liker hunden å ligge i bur så la den selvfølgelig få tilgang til det - men la  ALLTID døren stå oppe.