Sosialisering og miljøtrening av valpen din

Det er ikke noe skarpt skille mellom sosial trening og miljøtrening. 
Generelt kan man si at miljøtrening handler om å lære hunden å tilpasse seg eller overse uviktige stimuli i miljøet.  Mens sosial trening betyr at hunden lærer seg de sosiale reglene for lek og hverdagsliv, slik at den forstår de artene den skal leve eller omgås med. Dette er for de fleste andre mennesker og andre hunder.  
Sosialisering gir altså ferdigheter i kommunikasjon og lærer hunden hva som er hensiktsmessig atferd i ulike sosiale sammenhenger.
 Både sosialisering og miljøtrening handler altså om å tilpasse seg det samfunnet man skal leve i. 

Det er nokså drøyt hva vi forventer av disse firbente vennene våre.

De skal kunne gå tur langs trafikkerte veier og på all slags underlag. Kjøre bil, buss, tog og trikk. Takle å være med til ukjente steder, men også bli forlatt alene hjemme. Ligge stille når vi klipper klørne deres og godta at veterinæren stikker nåler i dem. For ikke å snakke om alle forskjellige lydene de må leve med.

I disse sammenhengene er det en bestemt emosjon som jobber mot oss: FRYKT!

Miljøtrening av valp = forebygging av frykt            

Det har lenge blitt rådet at valpene leveres fra oppdretter når de er 8 uker gamle. Sosialiseringsperiodens varighet gjør at dette tidspunktet er det mest fornuftige. Således opplever de den første halvdelen i valpekassa og den andre halvdelen i det nye hjemmet sitt.  Hentes de før, vil de mangle grunnleggende evner til å kommunisere med andre hunder. Hentes de senere, går de glipp av videre sosialisering med mange ulike typer hunder og mennesker. 
Det vil si: Start treningen NÅ!!                                    Valper har et "vindu" som åpner omtrent når de er 3 uker frem til de er 12-14 uker, der de trenger å få møte andre hunder, mennesker og se nye ting og nye plasser. Det vil si at som ny valpe-eier blir det mye jobb som skal gjøres fra du overtar valpen (tidligst anbefalt er 8-9 uker gammel ) til den er 14 uker. 

Valper som ikke har blitt tilstrekkelig miljøtrent innen disse ukene er omme, greier som regel ikke å tilpasse seg livet i samfunnet slik miljøtrente hunder kan. De vil være generelt mer fryktsomme, mer skeptiske til fremmede stimuli og ha dårlige evne til å mestre stress.


Lag en plan!

Lag en plan og tilpass miljøtreningen etter hvilket liv du/dere lever. Er dere ivrige båtfolk? Kom dere på sjøen! Har dere hytte nær en skytebane? La valpen høre skudd! Bor du i en blokk med heis? Kom dere i heisen!


Og husk: Sosialisering på andre hunder, og spesielt mennesker, i denne perioden er alltid viktigst!

En hund som ikke utvikler normal sosial atferd er mye mer alvorlig enn en hund som ikke takler å ta heis eller få ørene undersøkt. Ikke bare er det vanskeligere å leve med, det er også mye vanskeligere å gjøre noe med.Her er 5 tips å ta med seg:

1. Start tidlig

Valper opptil 12 uker kommer til å ha lyst til hilse på alle de møter. Etter denne perioden kommer ofte "miljøteningsperioden" der de begynner å bli mer oppmerksom på nye situasjoner - inklusive å møte mennesker og hunder.

Før valpen er blitt vaksinert, sørg for at den får møte så mange mennesker som mulig og få så mange erfaringer som mulig (som for eksempel å kjøre bil, støvsugeren eller komme i kontakt med ulike lyd og lukter).

Har du en venn eller et familiemedlem med en hund (som du vet er blitt vaksinert) - sørg for at dere treffes. Jo flere hunder og folk som valpen møter under denne, desto tryggere vil den bli senere i livet.

2. Møte mennesker og hunder

Før din valp er 12 uker gammel er det bra å gi den variert erfaring av mennesker og andre hunder. Fra større hunder til mindre, "bjeffete" til forsiktige - jo større variasjon, desto bedre "forståelse" vil valpen få.

Dette gjelder også når det kommer til å møte nytt folk- prøv å få valpen til å møte voksne, barn og babyer, samt personer av forskjellige størrelser og opprinnelse. Mange hunder utvikler en irrasjonell frykt for for eksempel menn med skjegg eller små barn bare fordi de ikke har møtt eller vært i slike situasjoner i ung alder.

3. Start varsomt

Gå gradvis fram - sørg for at valpen ikke blir redd!

Det er spennende å få en valp og du vil sikkert vise den frem så mye du bare kan. Men det er viktig at det ikke blir overveldende for den. Start med miljøtrening i ca 5 eller 10 minutter om gangen, og la den slappe av og være litt for seg selv.

4. Miljøtren forsiktige hunder

Akkurat som oss mennesker har også hunder ulike personligheter. Noen valper er naturlig sjenerte og kommer kanskje derfor til å synes at miljøtrening er litt anstrengende. Hvis valpen din er nervøs, introduser nye situasjoner, objekt og mennesker langsomt. Be fremmede eller familiemedlemmer om for eksempel ikke å stirre, kose med eller ta opp valpen i fanget. Foreslå istedet at de gir valpen noe godt eller be dem om ikke å ta kontakt med valpen inntil det at den har fått opp mod til å selv ta initiativet til å gå frem og hilse.

5. Bli kjent med valpen

Å få til en positiv opplevelse er en stor del av miljøtreningen, en annen er å unngå eller minimere negative opplevelser. Hold gjerne øye med valpen og bli kjent med dens atferd. For eksempel, kommer den til å være altfor nysgjerrig med eldre hunder som vil sove og være i fred? Din valp kanskje opplever at den eldre hundens gjø er en invitt til lek? Her er det viktig at du viser et tydelig lederskap og veileder valpen.

Ikke tving valpen til å hilse på noen hvis den ikke vil. Valpen må selv få bestemme om den vil eller ikke vil være i situasjonen.Her kan du laste ned et skjema som kan være et bra hjelpemiddel for å huske de forskjellige tingene valpen skal igjennom i miljø og sosialiseringsperioden 👇

Det er svært viktig å sosialisere valpen og legge ned mye arbeid i de to første årene. Per definisjon handler sosialisering om å få positive, behagelig opplevelser og lære at ting ikke er farlige. 

Kort oppsummert:

  1. Treffe andre hunder en gang i blant (helst hver uke) og være sammen med dem løs så sant det lar seg gjøre.
    Hundene skal være sosiale og greie, valper og unger hunder skal ikke utsettes for alt for mye busing og sure hunder.
  2. Gå tur i band med andre hunder - de skal også lære å være rolige sammen med andre.
  3. Ta med hunden i bilen, la de se andre steder, lukte andre lukter, oppleve ting. Ikke overdriv! Svære folkesamlinger, høytalere og bråk er ikke miljøtrening for unge hunder - det er sjokk opplevelser.
  4. La hunden oppleve en bilvei her, en spasertur på en parkeringsplass der, korte økter fra 5 minutter og oppover er nok - de skal ikke overfôres med inntrykk, men lære å mestre forskjellige steder og situasjoner.
  5. La hunden treffe folk i alle aldre og av alle kjønn, og raser (utrolig mange hunder reagerer på mørk hud, hvis de ikke er vant til det). Folk på ski, rullebrette, med ryggsekker, trillebager, i rullestol, med krykker.
  6. Det beste du kan gjøre for din hund er å lage en liten miljøgruppe der du bor. Spør andre hundeiere om de kunne tenke seg å være med en gang i uka. Gå forskjellige plasser, noen ganger i band, andre ganger løs.
    Gå i bymiljø, på stier og veier, i skogen, alt etter årstid og forhold. Om dere er bare er par stykker til å begynne med, så kommer sikkert flere til - de fleste mangler miljøtrening for sin hund.


Obs - Obs - Obs! Miljøtreningen er ikke å trene lydighet eller annet. Det er to forskjellige ting, og holdes fra hverandre.