Tren på å være hjemme alene NÅ!

Her er noen gode tips:

1. Få hunden fortrolig med at du forlater huset
Dette kan for mange være den største utfordringen. Vær innstilt på at det kan ta en stund, men det avhenger selvsagt av hvor ofte du trener på det. Husk at hunden ikke skal være alene mens dere er på dette stadiet! .Dette for at den ikke skal få bygget opp angsten igjen. Jobber du på dagtid så få hjelp av andre til å passe hunden imens eller bruk hundebarnehage til du har fått hunden din "friskmeldt" Dette er en viktig og god investering!!

Start med å gå ut i gangen. Ta på yttersko for eksempel. Gjør kun èn av tingene du vet hunden reagerer på. Ser du at hunden blir bekymret allerede her, tar du skoene rolig av og går tilbake til det du drev med tidligere. Når hunden er helt avslappet igjen går du igjen ut i gangen og tar på sko. Dette gjentar du helt til hunden er rolig selv om du tar på sko.

Deretter bygger du på: hunden skal være rolig når du gjør alt du pleier før du går. For eksempel ta på sko, jakke, klirre med nøkler, pakke sekk eller veske, låse dør. Det er alltid hunden som bestemmer hvor rask fremgangen skal være. Følg nøye med etter tegn på stress som pesing, piping, overdreven gjesping og vandring. Blir hunden stresset går du tilbake i treningen helt til hunden er rolig.

Dette er som sagt den seigeste fasen - hold ut! Regn med å bruke 2- 3 uker på dette steget.
Tips: før dere skal gå tur eller hunden får bli med kan du si med rolig stemme «nå skal vi gå tur» før du starter å gjøre deg i stand. På denne måten vil ikke hunden alltid forvente å få bli med deg hver gang du tar på yttertøy, og kunne slappe av selv om du skal ut.

2. Start sakte å øke alenetiden
Dette gjør du svært sakte, tenk sekunder i starten. Start med 1 sekund: gjør rutinen din, gå ut døren, lås døren, vent 1 sekund, lås opp døren igjen, gå rolig inn og kle av deg. De samme reglene gjelder fortsatt - følg hundens tempo. Du kan gjerne veksle mellom å gjennømføre alle steg for deretter å gå rett inn igjen, og det å gå helt ut et par sekunder. Etterpå går du inn og gjør noe annet til hunden slapper helt av. Bygg deg opp til å stå 10, 20 og 30 sekunder utenfor døren.

3. Når du kan gå fra hunden i flere minutter
Følg med på kamera (Anbefaler å investere i dette, koster under 1000 lappen på de fleste elektrobutikker) og se hvordan hunden er når du kommer tilbake. Hunden kan være glad, men ikke desperat. Man skal alltid hilse på hunden når man kommer hjem. Dette roer hunden og senker stressnivået. Sett deg ned på huk, stryk den og snakk rolig. Forskning har vist at hunder som både får fysisk og vokal kontakt fra mennesket sitt ved hjemkomst er roligere enn de som ikke får det.

Øk sakte med omtrent 30 sekunder av gangen opp til fem minutter, deretter kan du øke med omtrent to minutter av gangen. Har dere først kommet opp i 25-30 minutter, kan du øke med 5-10 minutter for hver økt. Husk å variere lengden på tiden du er borte slik at det ikke alltid kun blir lengre og lenge for hunden å være alene.

4. Øk gradvis til flere timer, aktiviser dersom hunden blir alene hele dagen
Fortsett i samme ånd, øk fra 45 min - 1 time - 1,5 osv. Når du har kommet så langt at hunden kan være alene i flere timer kan det være lurt med litt aktivisering. Det kommer selvsagt an på hunden, men mange vil nok like å ha noe å pusle med. Noe som kan fungere veldig bra er å fylle en Kong-leke med noe snadder (våtfôr, vom og hundemat, leverpostei) og fryse den igjen. 


NB! Hunden skal ikke være alene utenom alenetreningen. Forsøk å skaffe deg et nettverk av støttende og forståelselsfulle personer som kan passe hunden når du ikke kan være hjemme eller ha med deg hunden. Treningsperioden kan oppleves som svært sosialt isolerende, men husk at dette er midlertidig. 


Ingen kan "skynde seg" til å få hunden klar for å takle"alene-hjemme" tilværelsen. Dette krever både tid og trening og er forskjellig fra hund til hund.

Valpehagen ønsker å være din samarbeidspartner og hundens "2'dre hjem" i en periode, slik at du får bedre tid til trening på at hunden din blir trygg og klar for å takle hjemme alene situasjonen.
Å bruke den tiden hunden din trenger på dette sparer både deg og hunden din for mange utfordring senere og er en god investering på å få en god og trygg hund i fremtiden.

Det er utrolig viktig å trene hunden fra den er valp!

I Sverige er det Lovfestet at en hund ikke skal være alene lenger enn 6 timer pr dag og opphold for hund i bur (utenom under bilkjøring/frakting) er strengt forbudt. Det svenske regelverket er aller strengest på alenetid for valper. Det spesifiseres at valper under fire måneder ikke bør være alene mer enn 1 time av gangen.

I Norge har vi ikke disse lovene, men både veterinærer og Dyrevernorganisasjoner som NOAH er fullt enige om at fravær over 3 timer for en valp (inntil 4 mnd) er i overkant lenge.


Visste du at i naturlige omgivelser forlater ikke valpene moren sin før de er over 1 år? Og at de aldri er alene før de er ca. 5 md?