Valp og barn

Lær barnet ditt hundespråk 


Tenk på dette når du skal lære ditt barn å bli bestevenn med valpen.
Lær barnet ditt grunnreglene i hundespråket.

- La valpen ta den første kontakten. Dette er spesielt viktig om den viser litt usikkerhet i forhold til mennesker.

- Lær barnet å sitte ned når de hilser på valpen, da oppleves det mindre truende for valpen.

- Om barnet er yngre enn 7-8 år skal alltid en voksen være tilstede når barnet er sammen med valpen. Ganske raskt finner både valpen og barnet ut hvor de respektive grensene går.

-Valpen må få spise i fred. Uansett om det er mat eller bein.

- Bland ikke sammen barnets leker med hundens. Man må lære både barn og hund hvilke leker som er hvem sine, og at ingen får ta den andres leker uten lov. Når hunden og barnet leker sammen, skal de leke med hundens leker.

- Det er viktig at valpen må få sove og hvile i fred.  Har den en bestemt soveplass er det lettere å få barnet til å respektere at dette er et fredet sted for valpen . Men uansett om hunden sovner under bordet i stua eller på gulvet i gangen skal den få ligge i fred.

- La aldri små barn gå tur med valpen alene. Uansett om de har full kontroll og valpen oppfører seg eksemplarisk. Det finnes andre hunder og hundeeiere. Utsett ikke barnet ditt for å havne mitt opp i et hundeslagsmål.

- Alle valper og hunder har jaktinstinkt. Et løpende barn innbyr til jaktlek. Man kan aldri avbryte en lek ved å springe fra en hund.


La ikke barna får herje med valpen

Valper og barn som er sammen skal alltid være under oppsyn av en voksen. Dette både for å beskytte valpen, men også for å beskytte barna. Dersom du lar barna herje ukontrollert med valpen, vil den begynne å forsvare seg ovenfor barna for å få være i fred. Husk: Det er ikke hundens jobb å oppdra dine barn! Slikt forsvar mot for mye herjing kan utvikle seg til et hat mot barn, når hunden blir voksen.

Samtidig er det viktig å huske at valper ser på barna som noen herlige lekekameraer som har mye aksjon og mye lyd. De hopper, de biter, de drar i bukser og de drar i ermer. Det kan rett og slett være svært vanskelig for et barn å klare å forsvare seg mot en livlig og lykkelig valp. Når barna mister kontrollen og det begynner å bli vondt, blir de redde. Det å løpe, dra til seg buksebeina og gråte utløser bare villere lek hos valpen.

For å få stopp på det hele prøver barna å forsvare seg med vold. I denne viltre valpe- og unghundperioden er det viktig at barna lærer seg hvordan de kan takle en vilter valp og valpen må lære seg hvor hardt de kan bite.

Lær barnet å tolke hundens signaler. Lær barnet å kjenne igjen en glad hund, usikker hund, redd hund og sint hund.  


- Og husk: Hunden er et levende vesen, ingen leke.