Fra valp til voksen


Fra ca. 2 mnd og fram til voksen alder - ca. 2-2,5 år - følges valpers og menneskebarns mentale utvikling omtrent som dette:

2 mnd gammel valp = 2 år gammelt barn
3 mnd gammel valp = 3 år gammelt barn
osv. fram til ca. voksen alder.


 • 0 - 3 uker:
  En hundevalp fødes døv og blind. Den første uken er valpens hjerne nesten inaktiv og alt handler om å spise og sove. Fra 8 - 10 døgnet åpnes øynene og man antar at de ser relativt godt fra tredje uke, men man skal ikke være sikker på at synet er fullt utviklet før de er 4 måneder gamle.
  Øregangen åpnes fra den syvende dagen og man antar at de hører fra 2 - 3 uke.


 • 3 - ca 14 uker:
  Denne tiden er ekstremt viktig for valpens utvikling, og mye av det som skjer i denne perioden bestemmer hvordan hunden vil bli som voksen. Denne perioden kalles sosialiseringsperioden. Man kan si det slik at det er i denne perioden valpen skaffer seg et verdensbilde. I denne perioden er valpen svært følsom for påvirkninger og venner seg fort til nye ting og den bør i denne perioden møte alt den skal møte som voksen hund. Den bør møte mennesker i alle former og fasonger, barn, gamle med stokk, andre dyr som hunder og hester, kjøre tog og buss, ta en tur i byen, etc, etc. Merk at negative opplevelser også fester seg like godt som de positive.
  Innbakt i denne perioden ligger også valpens første selvstendighetsperiode som er fra ca 12 ukers alderen. Miljøtrening er veldig viktig denne perioden. Les mer om dette HER 

 • ca 3 - ca 6 måneder:
  Dette er valpens "barneskole" alder. Den er ute av sosialiseringsperioden, men er fortsatt ekstremt lettlært. Denne tiden er viktig for å lære hverandre å kjenne. Nå lærer valpen din seg hvor den hører hjemme. Samtidig som den psykiske og fysiske utviklingen fortsetter, har dere startet et samarbeid. Valpen som har følt seg i sentrum, finner seg til rette i flokken og blir del av en større sammenheng. Dere lærer hverandres språk og dette er tiden for diverse praktisk innlæring. Valpen forstår og trives med å fungere etter flokkens ønsker.

 • Ca 5 - 7mnd 

 • "Spøkelsealderen" Plutselig er alt farlig - naboens søppelkasser, plastposer som flagrer i vinden, mose på trestubber osv. Rolig, valpen har ikke blitt gal. Du later som ingenting og går videre, så roer det snart ned seg. Dette er også tiden da den lydige valpen mister sin hørsel. Det kan i hvert fall virke sånn når innkallingen som fungerte så bra, plutselig ignoreres helt. Mye av likegyldigheten kommer helt enkelt av den økede nysgjerrigheten på verden


 • ca 8 - ca 13 måneder:

 • Omtrent i denne perioden blir de fleste hunder kjønnsmodne, men det varierer mye. Små raser kan bli det tidligere, store raser kan drøye over året. Første løpetid viser at tispen er klar for å få valper, men mentalt er hun langt i fra moden.  I denne perioden vil også gjerne hannhunden begynne å forstå at han er "mann" og kanskje begynne å krangle med andre hunder. Hunden går igjennom flere perioder hvor den kommer til å utfordre ditt lederskap. Hos noen hunder merker man det neste ikke, mens hos andre er det skikkelige oppgjør. Et alternativ til det "trassete tøffe", kan være at hunden viser redsel og underdanighet. Din oppførsel har samme mål uansett hvordan din hund oppfører seg. Du vil ha en hund som følger deg og er trygg. Demp eller støtt i forhold til situasjon.


 • Trykk HER så finner du mye bra lesestoff om Valpens utvikling det første leveåret - skrevet av den anerkjente hundetreneren Turid Rugaas


 • ca 13 - ca 17 måneder:
  Nå er ikke hunden lengre en valp, men den har gått over til unghund. Den er fysisk kjønnsmoden, men enda ikke ordentlig voksen.


 • ca 17 - ca 24 måneder:
  Dette er den psykiske kjønnsmodningen. Hvis du syntes at hunden din var umulig under den første puberteten, må det dessverre sies at denne perioden ikke er noe bedre. Trøsten får være at det som oftest går over... Selv om tispen har vært klar fysisk sett til å bli mor i nesten ett år er det ikke før nå at hun er psykisk klar for oppgaven. Hannhunder som har vært kranglete i den første puberteten blir som oftest verre i denne perioden, og for å si det rett ut blir en del hunder helt uspiselige. Når alt dette er sagt må det også bemerkes at det er en god del hunder som går gjennom begge pubertetene uten at eieren egentlig merker noen endringer i adferd.

Etter fylte to år anser man hunden som voksen, så gjelder det da å se om hunden din har lest det som står i boken og oppfører seg voksent og adstadig etter fylte to år! 

Hadde du latt barnet ditt vært alene hjemme som 5 åring? 

Viktig å vite om valpens hukommelse

1. Assosiert hukommelse. Om du alltid tar på deg den samme jakken når dere skal gå tur i skogen, vil valpen bli glad hver gang du tar fram den jakken. Om en biltur alltid leder til veterinæren, kommer valpen ikke til å like bilen. Dette gir store muligheter til å forme valpens adferd.

2. Repeterende hukommelse. Som stresset valpeeier kan man fort glemme at valpen ikke med en gang kan skille på rett og galt (selv om du har forklart den det!) En repeterende hukommelse trenger å gå igjennom samme erfaringer flere ganger før «riktig» adferd setter seg.

3. Korttidsminne. Forskning viser at en valps korttidsminne bare varer i 10-20 sekunder. Det har altså en veldig liten effekt å korrigere en rampete valp om du ikke tar den midt i den forbudte aktiviteten.

4. Positivt huskes bedre. Forskning viser også at en valp har lettere for å huske en treningsrunde som avsluttes positivt. Det leder også til at positiv forsterkning er bedre enn negativ!

FAKTA:

I Sverige er det Lovfestet at en hund ikke skal være alene lenger enn 6 timer pr dag og opphold for hund i bur (utenom under bilkjøring/frakting) er strengt forbudt. Det svenske regelverket er aller strengest på alenetid for valper. Det spesifiseres at valper under fire måneder ikke bør være alene mer enn 1 time av gangen.

I Norge har vi ikke disse lovene, men både veterinærer og Dyrevernorganisasjoner som NOAH er fullt enige om at fravær over 3 timer for en valp (inntil 4 mnd) er i overkant lenge.